h

Banen Nemef in regio houden

8 maart 2008

Banen Nemef in regio houden

Het Ministerie van Economische Zaken buigt zich over het aangekondigde vertrek van slotenfabriek Nemef uit Nederland.

Door het besluit om de productie van Wenum te verplaatsen naar China en Slowakije verdwijnen banen. Het ministerie wil proberen de arbeidsplaatsen voor de regio te behouden.

De SP had Nemef op de agenda gezet bij staatssecretaris Aboutaleb van sociale zaken en werkgelegenheid. SP-Kamerlid Paul Lempens veroordeelt het besluit een goed renderend bedrijf uit Nederland weg te halen 'om nog meer winst te maken'. De consequentie van het beleid van Nemefs moederbedrijf Assa Abloy is dat hier 145 banen verloren gaan plus de werkgelegenheid voor 280 mensen van sociale werkvoorzieningen.

Het Ministerie van Economische Zaken gaat over de situatie in gesprek met de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland en de provincie Gelderland, zegt Aboutaleb. In overleg met Nemef wil het ministerie bezien welke mogelijkheden er zijn om de arbeidsplaatsen voor de regio te behouden.

Aboutaleb wijst er wel op dat verplaatsing van productie een afweging is van individuele bedrijven en dat het ministerie daar niet in kan treden. ,,Bedrijven en werknemers zullen er steeds meer rekening mee moeten houden dat vanwege de internationalisering sneller ingespeeld moet worden op veranderingen'', zegt hij. Hij vindt dat bedrijven moeten ,,stimuleren dat werknemers door scholing en opleiding beter toegerust zijn voor de situatie dat er buiten het bedrijf naar werk gezocht moet worden. Daardoor kunnen de negatieve gevolgen van een bedrijfssluiting zo veel mogelijk worden beperkt.''

Bron: De Stentor (04-03-2008)

U bent hier