h

Situatie jongeren in Apeldoorn is matig, in wijk Anklaar is de situatie slecht

17 maart 2008

Situatie jongeren in Apeldoorn is matig, in wijk Anklaar is de situatie slecht

In Apeldoorn is de situatie voor kinderen beter dan in Deventer en Zutphen, maar slechter dan in Epe, Brummen en Voorst. Dat blijkt uit het rapport Kinderen in tel van Het Verwey Jonker instituut in samenwerking met onder andere Jantje Beton, Unicef en Defence for Children. Het onderzoek werd in 2006 gedaan, maar de resultaten zijn nu pas bekendgemaakt. Twee jaar ervoor vond het onderzoek ook plaats. Daarmee vergeleken leven nu meer kinderen in armoede, spijbelen jongeren vaker en ook het aantal jongeren dat voor de rechter moet verschijnen is gestegen, zo blijkt uit Kinderen in tel.

Apeldoorn eindigde op plek 107* (van de 443 onderzochte gemeenten). Deventer (54) en Zutphen (65) kwamen er slechter vanaf; Epe (172); Brummen (240) en Voorst (301) scoorden beter.
De wijk Anklaar in Apeldoorn eindigde op plaats 271* van de 4023 wijken in Nederland. De slechtste wijk voor jongeren is Schiemond in Rotterdam, de beste gemeente is Sevenum in Limburg. Het midden en oosten van het land scoort over het algemeen gemiddeld.

De samenstellers hebben voor het onderzoek 12 facetten onderzocht, zoals kindersterfte, werkloosheid, meldingen van kindermishandeling, speelruimte en spijbelen. Niet alles is in twee jaar tijd verslechterd, positieve ontwikkelingen zijn er ook. Zo is de jeugdwerkloosheid tussen 2004 en 2006 gedaald met bijna 8.000, hoewel extra aandacht voor jongeren op dit gebied blijft nodig, zeggen de onderzoekers. Het aantal tienermoeders is tussen 2004 en 2006 gedaald van 4724 naar 3598.

* Hoe hoger de plek hoe slechter de score

U bent hier