h

Sociale dienst in de fout

12 maart 2008

Sociale dienst in de fout

De Apeldoornse sociale dienst houdt bij het innen van schulden soms zoveel in, dat schuldenaren onder het bestaansminimum worden gebracht.
Dat erkent de gemeente na kritiek van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR). Die luidde de noodklok bij staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ruim honderdduizend schuldenaren komen door misstanden bij het innen van vorderingen diep in de problemen. Ze worden hun huis uitgezet of afgesloten van gas en licht. De LOSR kwam tot haar standpunt op grond van haar contacten met bijna 500.000 cliƫnten het afgelopen jaar.

De sociale raadslieden begeleiden minima bij het regelen van hun financiƫn. Dit vaak in opdracht van gemeenten.
Apeldoorn is een van de gemeentes die volgens de LOSR meer geld inhouden op de uitkering dan wettelijk is toegestaan. In plaats van zes tot 6,5 procent wordt tien procent ingehouden. Andere gemeentes die worden genoemd zijn Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Almere, Nijmegen en Haarlem.
Gemeentewoordvoerder Toon Schuiling betwist dat Apeldoorn met tien procent de wet zou overtreden. Hij noemt dat 'arbitrair'. Wel geeft hij echter toe dat er soms zoveel wordt ingehouden dat de 'beslagvrije voet' niet wordt gerespecteerd. Die is wettelijk vastgesteld, om te voorkomen dat mensen niet genoeg geld overhouden om zich te kunnen voeden. De gemeente belooft beterschap.

Bron: De Stentor 12-03-2008

U bent hier