h

Meerjaren programmabegroting 2011-2014

5 oktober 2010

Meerjaren programmabegroting 2011-2014

Op donderdagavond 30 september werd in het gemeentehuis de begroting besproken voor de komende vier jaar. Hieronder leest u de inbreng van de SP door fractievoorzitter Bonnie ten Damme over de begroting.


Ook kunt u de video met de inbreng van SP Apeldoorn hierboven bekijken. Bron: Gemeente Apeldoorn.

Allereerst wil ik het college en haar ambtelijke ondersteuning een compliment maken voor de enorme hoeveelheid werk die is verzet om de Meerjaren Programma Begroting 2011-2014 aan de raad te presenteren.

Het nieuwe college heeft nu- de niet benijdenswaardige positie om een beleid uit te voeren om negatieve cijfers weg te poetsen , maar ook om leiding en invulling te geven aan een reeks drastische en in de recente geschiedenis ongeëvenaarde financïele bezuinigingen.
Besparingen die nodig zijn om de begroting sluitend te krijgen en om maar liefst minimaal € 30 miljoen euro’s minder dan voorheen uit te geven.
Het een en ander vindt plaats in een moeilijk en onzeker economisch klimaat.
Daarnaast is het ook nog onduidelijk welke bezuinigingsmaatregelen de nieuwe coalitie in Den Haag de gemeente zal gaan opleggen.
Apeldoorn moet uitgaan van “minder” in plaats van naar “meer”.
Hoe dit “minder” precies ingevuld gaat worden is nog aan de raad en het college.
Het moet bitter zijn dat de financieel economische realiteit weinig tot geen ruimte biedt om de oorspronkelijke ambities van Apeldoorn uit te kunnen voeren. Apeldoorn zal haar ambities hierdoor bij moeten stellen.
We zijn nu genoodzaakt om gezamenlijk snel een discussie over de gemeentelijke kerntaken te voeren om keuzes te indentificeren en te maken die nodig zijn om de bezuinigingen te realiseren.

De SP hoopt dat het college en de raad hun prioriteiten leggen bij de sociaal zwakkeren, vorming en ontwikkelingswerk, educatie, maatschappelijke begeleiding sociaal cultureel werk en een goede leefomgeving.
De SP is van mening dat de sociale leefomgeving zoals beschreven in programma 10 van het MPB met de programma doelstelling van groot belang is voor de Apeldoornse burgers. Alle burgers van Apeldoorn doen en tellen mee!!

Gelukkig zien wij in wethouder Blokhuis een goede strijder die zich volledig in zet om te trachten deze doelstelling te realiseren.
De eventuele bezuinigingen op de WMO, jongerenwerkers, sport en cultuur zien wij met argusogen tegemoet en wij zullen hiervoor op de bres staan.
De SP is van mening dat sport- cultuur en buurtverenigingen actief aangemoedigd moeten worden om een breed scala aan activiteiten te ontwikkelen om het welzijn, sociale samenhang , leefbaarheid en veilgheid in gemeente Apeldoorn te verbeteren.
Door het mobiliseren van de latente capaciteit in het laagdrempelige verenigingswezen, kan veel goeds bereikt worden met relatief weinig geld.
Het +Punt in Apeldoorn is een goed initiatief om de mensen in de buurt te prikkelen wat te betekenen voor hun eigen leefomgeving. De buurt moet centraal komen te staan, daar speelt het leven van de mensen zich voornamelijk grotendeels af.
Meerjaren Project Programma nr. 14
Niet alleen de leefbaarheid in o.a. de binnenstad is belangrijk maar ook de leefbaarheid in onze dorpen.
Sociale woningbouw of te wel betaalbare woningen en levensloopbestendige woningbouw moet een stimulans zijn om de jongere en oudere burgers van de gemeente Apeldoorn tegemoet te komen.
Met betaalbare woningen kunnen we de jonge vlucht tegen houden die nu uitwijken naar bijvoorbeeld Deventer of Zutphen.
Zo is ook renovatie van bestaande woningen verduurzamen voor de huidige en toekomstige generatie.
Het is triest om te vernemen dat in Apeldoorn na 2012 juist meer duurdere woningen gebouwd gaan worden.

Duurzame mileubescherming programma 5 uit het Meerjaren Project Begroting.
De SP denkt ook aan een gezonde leefomgeving voor de burgers en de dieren van gemeente Apeldoorn. Zo is het nieuw geplande Landbouw Ontwikkelings Gebied oftewel LOG ten N.O. van Apeldoorn met zijn megastallen een miskleun, zie b.v. de laatste berichten over het teveel toedienen van antibiotica aan kippen en de Q-koorts. Denk hierbij niet alleen aan het gezondheidsrisico van de burgers van gemeente Apeldoorn, Dierenwelzijn moet vooral niet vergeten worden, opgepropt in kleine hokjes zonder ook ooit maar in de buitenlucht te zijn geweest, snavels knippen, enzovoort.
Maar waar ook niet aangedacht is dat zo’n megastal respectievelijk veefabrieken de werkgelegenheid van maar liefst 5 bedrijven van de kaart poetst.
De burgers van Noord Oost en Oost Apeldoorn hebben het zwaar te verduren, niet alleen door de snelwegen en de nieuw aan te leggen LOG.
Vliegveld Teuge biedt aan menig Apeldoorner een plezierig uitstapje maar dit mag niet ten koste gaan van het leefgenot van de bewoners van Osseveld, Woudhuis, Zuidbroek, Kerschoten, Beemte Broekland etc. door veel lawaaihinder, uitstoot van fijnstof, onverbrande kerosine bij landen en stijgen. We moeten waken voor uitbreiding en misschien in de toekomst ook avond-en nachtvluchten.
En wat te denken van de kippenmestverbranderij Fibronet die nog steeds een optie heeft op de Ecofactorij.

Gemeente Apeldoorn maakt zich zorgen om de “vergrijzing cq verzilvering”van hun inwoners. Maar college en raad kijk niet alleen naar de kosten van deze groep burgers, kijk ook eens naar de opbrengsten.
Zoals de toekomstige werkgelegenheid voor jongeren (o.a. in de zorg) en het vele vrijwilligers werk wat deze zilveren groep burgers verzet.
De SP hoopt dat met deze MPB 2011-2014 en de toekomstige kerntakendiscussie de sociale samenleving niet aangetast wordt.

SP Apeldoorn vraagt aan de raad en het college de juiste keuzes te maken zo dat de kloof tussen arm en rijk, werkende en niet werkende, gezonde mensen en mensen met een beperking niet nog groter wordt.

Lees hier (.pdf) de volledige begroting

U bent hier