h

Overheid wil Medisch Beroepsgeheim aantasten!

13 september 2015

Overheid wil Medisch Beroepsgeheim aantasten!

Foto: SP

Lieve vrienden,
Nadat ik me al heel lang zorgen maak over de ontwikkelingen in de Zorg, deed het bericht dat de Overheid via minister Schippers het Medisch Beroepsgeheim wil aantasten, bij mij de deur dicht.
Al lange tijd benadert de overheid via de zorgverzekeraars de zorgverleners met groot wantrouwen en fanatiek uitgevoerde controles via eindeloze formulieren en telkens opnieuw afgesloten dan wel opgezegde contracten. Dit alles onder het mom van “de kosten blijven maar st...ijgen”, terwijl de miljarden zich op de bankrekeningen van de diverse zorgverzekeraars opstapelen. Goed opgeleid met een grote schat aan ervaring en een geldige registratie lijken er welhaast niet meer toe te doen.
Nu dreigt zelfs het Medisch Beroepsgeheim teloor te gaan.

Dit is al in gang gezet met het overhevelen van een deel van de zorg naar gemeentes. Allerlei medische gegevens komen terecht in het ambtelijk apparaat, waar ambtenaren niet onder het medisch tuchtrecht vallen en computerprogramma’s niet zijn vergrendeld. Overleggen van je medische dossiers zijn een noodzaak om hulp te krijgen en vervolgens liggen ze ongeveer op straat. Daar is nooit over nagedacht. Met een welhaast pathologische angst voor Fraude, een woord dat te pas en te onpas wordt gebezigd, wil Minister Schippers nu een wet maken die het Medisch Beroepsgeheim ontkracht. Het maakt dat de artseneed straks een meineed blijkt te zijn.
Dit is echt een stap te ver. Einde vertrouwen en veiligheid, einde van een prachtige beschaving, einde van een primair grondrecht en het begin van een glijdende schaal die grote gevaren met zich meebrengt, menselijkerwijs en maatschappelijk gezien.
Wat mij het meest verbaasd is dat iedereen het in een dociele sfeer allemaal maar over zich heen laat komen.
De zorgverzekeraar bepaalt wat we slikken en hoe een behandeling moet en iedereen rent braaf over hun paadje……

Ik heb er genoeg van en ben op persoonlijke titel een kruistocht begonnen (zie de Stentor van 29 augustus j.l.).
Aankomende vrijdag 11 september ga ik naar Den Haag. Ik houd een ludieke, cabareske maar confronterende demonstratie en zal Minister Schippers een petitie overhandigen (als zij hem wil aanpakken. Ik heb de Commissie VWS op de hoogte gesteld en de ontvangst is bevestigd). In elk geval zal ik hem in de Tweede Kamer achterlaten.
Om deze petitie kracht bij te zetten, vraag ik om je steun.
Dit kun je doen op de volgende twee manieren:
1. Via het speciaal hiervoor geopende e-mailadres: sluitdegelederen@gmail.com of
2. Via https://petities.nl/petitie/ethisch-reveil-voor-minister-schippers, waar onder de titel “Ethisch Reveil voor Minister Schippers” de petitie mede ondertekent kan worden.
Heel fijn als je dit wilt doen in het belang van ons allemaal. Graag verspreiding onder iedereen die je kent.

Bij voorbaat hartelijk dank!

Veel liefs van

Astrid Vollebregt-de Groot

Reactie toevoegen

U bent hier