h

Raad Apeldoorn wil andere datum referendum 'aftapwet'? SP gaat in de tweede kamer vragen stellen.

17 november 2017

Raad Apeldoorn wil andere datum referendum 'aftapwet'? SP gaat in de tweede kamer vragen stellen.

Foto: SP

Vandaag was te lezen op omroep Gelderland dat 8 partijen in de gemeenteraad van Apeldoorn willen dat het landelijke referendum over de zogenoemde aftapwet op een andere datum wordt gehouden.

De Apeldoornse fracties van PSA, D66, SGP, CU, VVD, PvdD, CDA en Lokaal Apeldoorn hebben een brief aan de voorzitter van de referendumcommissie gestuurd. Aan alle burgemeesters en gemeenteraden is een afschrift verzonden.

SP Apeldoorn heeft dit bij de Tweede Kamerfractie van de SP neergelegd.

Sunita Biharie (lijsttrekker SP Apeldoorn): 'Wat is dit? Bang voor de kiezer? Geld teveel? De referendumwet niet kennen? Naast dat dit tegen artikel 56 van WWR ingaat, is dit ook arrogant regentesk gedrag. De kiezer is echt wel in staat om lokale items als lokaal te zien en landelijke items als landelijk. Echt. En zij beslissen zelf op basis van wat ze willen stemmen. Daar gaan wij niet over.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat dit geld kost. Dus 1) dit kost geld, 2) laat de kiezer ook echt zelf kiezen en 3) het druist in tegen art 56 van WWR. ' 

Ronald van Raak (Tweede Kamerlid SP): 'Referenda worden zoveel mogelijk gehouden samen met reguliere verkiezingen, voor de Tweede Kamer of de gemeenten, voor het Europees parlement of de provincies.

Het is niet aan de gemeenten om zelf maar te bepalen wanneer ze een referendum gaan houden of niet. Het lijkt er erg op dat deze partijen het referendum over de Sleepwet niet zo belangrijk vinden.

Dit is precies de bestuurlijke arrogantie die laat zien waarom referenda zo belangrijk zijn. Op deze manier kan de bevolking arrogante bestuurders tot de orde roepen.

De SP gaat dinsdag minister Ollongren op het matje roepen en vragen om hier direct een einde aan te maken. ' 

Reactie toevoegen

U bent hier