h

SP Apeldoorn en SP Rotterdam willen excuses voor gewelddadig politie-optreden

2 november 2017

SP Apeldoorn en SP Rotterdam willen excuses voor gewelddadig politie-optreden

Foto: SP

Met een ontwrichte schouder, gekneusde ribben, een gekneusde knie, een lichte hersenschudding hoofdwond moest een zeventienjarige jongen uit Apeldoorn zijn arrestatie op 30 oktober 2017 bekopen. Een arrestatie die – naar al snel bleek - onterecht was.

Iedereen maakt fouten, zo ook bij de politie. Dat vinden wij niet vreemd. En ja de politie doet ook vaak heel goed werk. Dat stellen wij ook niet ter discussie.

Is het geweld dat er is gebruikt proportioneel? Dat is wat de SP wil weten. Ook willen we graag weten of er voor nazorg is gezorgd.

SP Apeldoorn stelt vragen:

Een minderjarige Apeldoorner zit nu thuis, kan niet naar school, slaapt en eet slecht en zijn lijf doet pijn. SP Apeldoorn heeft hier vragen over. Was het geweld proportioneel? Volgens slachtoffer is hij terwijl hij op de grond lag getrapt. Was dit nodig?

Hoe is het mogelijk dat 2 jongens met een ander postuur verward zijn met elkaar?

De gebeurtenis is voor de jongen zeer traumatisch. Wanneer er een fout wordt gemaakt is het belangrijk dat er passende nazorg wordt aangeboden. Wij vragen ons dan ook af of er ondersteuning en hulp is aangeboden.

SP Apeldoorn zit niet in de gemeenteraad. Formeel gezien is B&W niet verplicht ons te beantwoorden. Wij hebben al eerder meegemaakt dat B&W dit dan ook niet gedaan heeft. Toch dienen wij vragen in en vragen wij B&W met klem om wel onze vragen te beantwoorden. Niet zozeer voor ons maar wel voor het slachtoffer en familieleden. Ook zij willen graag antwoord op deze vragen.

Ook SP Rotterdam stelt vragen

Opvallend detail is dat er bij de politie-inzet agenten uit het corps Rijnmond betrokken waren. SP Rotterdam heeft hier ook wat vragen over.   Vragen van Leo de Kleijn (fractievoorzitter SP Rotterdam) aan het stadsbestuur: 'Wat doen agenten uit ons corps bij een arrestatie in Apeldoorn? Me dunkt dat ze hier in de stad voldoende werk te doen hebben. Ik wil graag weten of dat vaker voorkomt en in welke gemeentes allemaal, en wat daarvan de redenen zijn.'

Al snel bleek dat de agenten bij de arrestatie de verkeerde persoon te pakken hadden en de jongen werd vrijgelaten. Een 'sorry' kon er echter niet van af. De Kleijn: 'Ik vind dat onbegrijpelijk. De jongen is zich rot geschrokken en behoorlijk gewond geraakt, dus ik vind dat die excuses er – op z'n minst  – alsnog moeten komen.'

Vragen SP Apeldoorn:

Foto: SP

Vragen SP Rotterdam:

Foto: SP

Reacties

Hoe dan ook, ik zou in ieder geval aangifte doen tegen de betrokken agenten. Alleen maar vragen stellen is niet voldoende.

Reactie toevoegen

U bent hier