h

De Palestijnse kwestie is van ons allemaal

3 juni 2018

De Palestijnse kwestie is van ons allemaal

Onderstaande lezing sprak Sunita Biharie uit in Groningen, tijdens de manifestatie Free Gaza:

Toen Israel zijn 70ste verjaardag vierde en de nieuwe ambassade opende was dit een feestdag waar de dochter van Trump speciaal voor naar Israël kwam. Voor de Palestijnen, die zich deze dag herinneren als de Nakba, de catastrofe, is dat allerminst reden voor feest. Hun land is namelijk al een lange tijd bezet. Dat gaat gepaard met grove mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden.

sunita biharieIk keur alle geweld af, vanuit welke hoek dan ook. Waar dan ook ter wereld. Ik ben een pacifist. In onze wereld streven we duurzame vrede na en zijn we tegen oorlog en geweld. In onze wereld telt elk mens. En mag er nooit weggekeken worden als er een volk waar dan ook op de wereld neergeschoten wordt omdat zij strijden voor vrijheid. Dit mogen we nooit accepteren.

In onze wereld kunnen kinderen spelen op het strand zonder neergeschoten te worden. In onze wereld worden kinderen niet opgepakt of mishandeld. In onze wereld mag er nergens een volk onderdrukt worden. In onze wereld bezetten we geen gebieden maar leven we gelijkwaardig samen. In onze wereld mag kolonisatie in 2018 geen optie zijn. In onze wereld behoort kolonisatie tot het verleden en zeggen we: nooit meer!

In onze wereld doen we niet aan victim blaming. Want ook al is alle geweld fout; er is een verschil tussen onderdrukken of onderdrukt worden. Dat verschil mogen we nooit vergeten. In onze wereld betekent internationale solidariteit altijd naast het onderdrukte volk staan. In onze wereld is zwijgen geen optie! In onze wereld moet onze beweging van solidariteit groeien, net zo lang tot er een einde is gekomen aan de bezetting van Palestina!

Het is zoals Sadet Karabulut zei in de Tweede Kamer: "wanneer Palestina al meer dan 50 jaar wordt bezet, en er een illegale muur wordt gebouwd, en de Gazanen 1,9 miljoen mensen eigenlijk in een openluchtgevangenis leven, wanneer komt dan het moment dat we dit gaan veroordelen?"

Israël is een reus die alle Palestijnen op dit moment plat walst. En iedere keer kijkt de internationale gemeenschap weg. En iedere keer geef je dan eigenlijk een ‘licence to kill.’

No more!

Vandaag zijn we bij elkaar om de Palestijnen een signaal te geven dat wij hen wel zien.

We see you!

En wij spreken ons uit. Want jullie doen ertoe. Jullie kwestie is onze kwestie. Want jullie kwestie, beste Palestijnen, is een kwestie van mensenrechten. En mensenrechten gaan ons allemaal aan; waar ook ter wereld. Dus vandaag in Nederland, in Groningen spreken wij ons uit. Free Palestina!

En mensen, dit is geen kwestie van Palestijnen versus Joden. Er zijn ook Joden tegen de bezetting. Ook zij protesteren op regelmatig verschillende plaatsen tegen de onderdrukking van de Palestijnen.

Antisemitisme leeft en is fout. Ik zal nooit ontkennen dat jodenhaat bestaat. En als ik dat tegenkom zal ik net zoals nu, tegen de onderdrukking in Gaza, me uitspreken en opstaan.

Ik zal altijd zij-aan-zij strijden met wie dan ook, als de gezamenlijke strijd menswaardigheid is. Dat is hoe wij het als mensheid horen te doen. Samen voor elkaar. Dat is de wereld waarin ik wil leven.

Er is geen vrijheid zolang de Palestijnen nog onderdrukt worden. Er is geen vrijheid als niet alle mensen vrij zijn.

Ook verschenen op Joop.nl 

Reactie toevoegen

U bent hier