h

Youth for Climate

7 februari 2019

Youth for Climate

Foto: Rob Voss
In Apeldoorn en omgeving zijn er veel scholieren die het belangrijk vinden dat er nu echt stappen worden genomen naar een rechtvaardig klimaatbeleid.
 
Helaas zijn er scholen die liever niet zien dat hun leerlingen van zich laten horen. Veluwse Onderwijsgroep verbiedt hun leerlingen te protesteren en hun mening te laten horen.
 
10 Scholen (9 in Apeldoorn en 1 in Twello) hebben hun leerlingen medegedeeld dat zij niet naar Den Haag mogen voor dit protest.
Sterker nog, er wordt gedreigd met consequenties als leerlingen er toch voor kiezen te demonstreren.
Reizen leerlingen vandaag toch af naar Den Haag voor de klimaatactie dan ziet Piet Oosting (directeur van het Veluws College Twello) zich genoodzaakt de leerplichtambtenaar in te schakelen. ,,Ik heb te maken met de Wet op de Leerplicht.”
 
Volgens de directies van de scholen zijn geen van de 9.000 leerlingen bezig met de klimaatactie van morgen. Ik vraag mij af tot hoe verre de directies van deze scholen op de hoogte zijn van de zorgen van hun leerlingen.
 
Ik roep alle scholieren op gewoon te gaan naar het protest in Den Haag. Krijg je hier problemen mee dan kun je het bij ROOD Apeldoorn melden en gaan we samen de strijd aan tegen het bestu.
 
Afgelopen weken hebben we beelden gezien van de grote klimaatstakingen van scholieren in België. Zij staken elke donderdag voor het klimaat, met als hoogtepunt maar liefst 35.000 jongeren die bij elkaar kwamen om het kabinet op te roepen nú klimaatmaatregelen te treffen.
 
De groep die gaat staken staat in de media veelal bekend als “klimaatspijbelaars”, omdat zij in plaats van naar school gaan bij de protesten aanwezig zijn.
 
Tijdens het protest wil de volgende generatie duidelijk maken hoe belangrijk het is dat er nu iets gebeurd.
 
Momenteel zit er weinig schot in de zaak en denken een aantal politieke partijen dat ze nog wel even de tijd hebben om te verduurzamen.
 
Dit moet sneller, het gaat immers om onze toekomst. ROOD steunt hen in de strijd voor een snel en rechtvaardig klimaatbeleid. ROOD weet hoe belangrijk het is om samen op te staan en je stem te laten horen.
 
Niels de Wilde
ROOD Apeldoorn

Reactie toevoegen

U bent hier