h

Roemernorm verplichten voor inhuur externen bij ministerie, provincie en de gemeente

25 juni 2019

Roemernorm verplichten voor inhuur externen bij ministerie, provincie en de gemeente

Foto: Rob Voss

In het AD was te lezen dat ministeries 1,4 miljard uitgeven aan externe inhuur. Ondanks de norm, die voor de ministeries geldt, dat er niet meer dan 10% uitgegeven mag worden aan het inhuren van externen. Nu blijkt dat bij de ministeries, met een “Roemernorm”, veel meer inhuren dan de afgesproken 10%.
 

Ronald Raak, tweede kamerlid van de SP, geeft in hetzelfde artikel aan om met een wetsvoorstel te komen om de 10% norm, de “Roemernorm” te verplichten, omdat de norm nu niet werkt.  Deze verplichting moet ook gaan gelden voor provincie en gemeente.

 

Tijdens de MPB bespreking, in 2018, van de gemeente Apeldoorn, heeft SP Apeldoorn een motie ingediend om deze norm ook in te stellen voor onze gemeente. Externen in huren is duur en dat geld kan onze gemeente beter besteden aan andere zaken vinden wij.

De college partijen waren het niet eens met de 10%-norm. De motie van de SP heeft het, helaas, niet gehaald, ondanks dat de OR van de gemeente pleitte voor deze norm.  Argument van het college was dat de gemeente er al alles aan deed om de externe inhuur zo laag mogelijk te houden en een norm niet nodig was.

Het wordt dus tijd om een harde afspraak te maken. Voor ministeries, provincies en gemeenten; een verplichte ”Roemernorm”.

Henri Kerkdijk

SP Apeldoorn

Reactie toevoegen

U bent hier