h

Racisme en discriminatie in de lokale sport

2 december 2019

Racisme en discriminatie in de lokale sport

Foto: Rob Voss

17 November heeft de scheidsrechter de voetbalwedstrijd tussen Excelsior en FC Den Bosch stilgelegd omdat Mendes Moreira, de aanvaller van Excelsior, racistisch werd bejegend en hij hevig ontdaan was.

Al langere tijd zijn racisme en discriminatie in de sport een hardnekkig probleem. Zo heeft de KNVB eerder al campagnes tegen racisme opgezet.

Via een motie van de SP landelijk zal de regering nu met de KNVB om de tafel gaan om te kijken hoe racisme vaker berecht kan worden en of eventueel camera’s en microfoons hierbij kunnen helpen.

Racisme en discriminatie vinden niet alleen plaats in de topsport, ook bij amateurvoetbal en andere sporten komt dit voor. Zo vertelde bijvoorbeeld Pernelly Biya, amateurvoetballer uit Apeldoorn, dat hij drie jaar geleden oerwoudgeluiden naar zijn hoofd kreeg.

De SP vindt racisme en discriminatie verwerpelijk en wil dat Apeldoorn een racisme- en discriminatievrije stad is, waarin iedereen recht heeft op racistisch vrije en discriminatievrije sport. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, wij zijn gelijkwaardig en maken samen Apeldoorn.

Wij hebben daarom de volgende vragen gesteld:
1. Is het college het met ons eens dat racisme en discriminatie verwerpelijk zijn, ook in het amateurvoetbal?
2. Is het college het met ons eens dat we niet weg mogen kijken, maar we moeten doen wat we kunnen tegen racisme en discriminatie?
3. Is het college bereid om samen met de sportverenigingen in Apeldoorn om tafel te gaan om een plan te maken tegen racisme en discriminatie en dit terug te laten komen in het Lokale Sportakkoord?
4. Is het college bereid om de suggestie mee te nemen om wedstrijden stil te leggen wanneer er sprake is van racisme?

Sunita Biharie
SP Apeldoorn

 
 

Reactie toevoegen

U bent hier