h

Vluchteling in eigen land

27 september 2020

Vluchteling in eigen land

Foto: SP
Toen mij werd gevraagd of ik aan de herdenking van de evacuatie van gezinnen uit Arnhem naar Apeldoorn september 1945 wilde deelnemen, heb ik onmiddellijk ja gezegd. Vooral omdat mijn beide schoonouders ook geëvacueerd waren vanuit Arnhem na de bombardementen van Market Garden. Mijn schoonvader ging met zijn hele familie van 12 personen per handkar op weg naar Eperbroek, waar zij gastvrij zijn ontvangen. Mijn schoonmoeder vertrok naar Brabant.
 
Het afgelopen jaar heeft Inge Inklaar een aantal evacués geïnterviewd over de vaak barre tocht van Arnhem naar Apeldoorn en verder. We kennen de tv-beelden van de vluchtelingen uit Aleppo, helaas is er weinig veranderd. De vluchtelingen werden niet altijd hartelijk ontvangen, toen niet en nu net zo min. Arnhem zag er na de bombardementen gelijk uit als de beelden die we kennen van Aleppo. Zo zijn er dus veel parallellen te trekken tussen verleden en heden.
 
Tijdens de herdenking kwamen twee oud-evacués aan het woord en werd aan de loco-burgemeester het boek uitgereikt waar de verhalen zijn opgetekend. Ineke Inklaar gaf een korte impressie van het boek.
 
Het was een interessante middag.
Regina Polman
SP Lid 
Foto: SP
Foto: SP
Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier