h

MIJN PAARSE VRIJDAG

11 december 2020

MIJN PAARSE VRIJDAG

Foto: SP
Hoezo “mijn Paarse Vrijdag”?
 
Ik ben niet gay en voel mij thuis in mijn mannenlichaam en heb mijzelf nooit op een genderdysforie kunnen bespeuren. Toch heb ik veel met de Paarse Vrijdag, een dag waarop veel (middelbare) scholen in Nederland paars kleuren om onder andere homo's en transgenders te steunen. Ieder jaar kunnen leerlingen ervoor zorgen dat hun school 1 dag paars kleurt voor acceptatie van alle soorten gender en seksuele oriëntaties.
 
Dit jaar wordt de Paarse Vrijdag op vrijdag 11 december gehouden.
 
De Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door het netwerk van Gender and Sexuality Alliance (GSA) van homobelangenorganisatie COC. Dit met name omdat uit onderzoek is gebleken dat het op de helft van de scholen niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en er nog veel gepest en getreiterd wordt. Het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren ligt vijf keer hoger dan bij heterojongeren.
 
Het is “mijn Paarse Vrijdag” omdat ik als leraar op een VMBO school het treiteren uit onwetendheid dagelijks op school zie gebeuren.
 
Het is “mijn Paarse Vrijdag” omdat ik dit wil voorkomen en hier actie op onderneem. Iedereen moet vrij zijn om te zijn wie hij/zij is.
 
Het is “mijn Paarse Vrijdag” omdat ik, als vader van een transgender zoon, aan den lijve heb meegemaakt hoe kortzichtig en eng sommige mensen kunnen reageren.
 
Mijn Paarse Vrijdag is elke dag . . . . . maar vrijdag draag ik op school trots mijn paarse poloshirt.
 
Rob Besse
Docent VMBO
Bestuurslid SP Apeldoorn

Reactie toevoegen

U bent hier