h

Samen tegen racisme, discriminatie en uitsluiting

21 maart 2021

Samen tegen racisme, discriminatie en uitsluiting

Foto: SP

Vandaag is de internationale dag tegen racisme en discriminatie en dat kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan.

Er is gevochten voor mensrechten, die zijn ons niet zomaar gegeven. En als we niet solidair blijven strijden voor elkaar, dan is het niet vanzelfsprekend dat mensenrechten niet geschonden worden.

Ook in ons land is er racisme, discriminatie en uitsluiting, ook in ons land worden mensenrechten geschonden. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenouders. Zij werden klein geslagen, niet geloofd, zomaar als fraudeur bestempeld, sommige raakten hun kinderen kwijt, verloren hun partner en of vrienden en werden in dikke schulden gestort.

Ook in Apeldoorn wonen deze ouders. Die geselecteerd werden op postcode, dubbele nationaliteit en mensen die arm gemaakt zijn werden harder geraakt.

Zoals Janet Ramesar (toeslagenouder) zelf zei: “Ik ben vertrapt door de overheid. En niet 1 keer! Nee! Die wielen van de overheid bleven maar over me heenrijden. Tot ik niets meer was dan een schim van mijzelf.
Onder de noemer Hindoestaanse case caf1502 werd ik kapotgemaakt.  We weten allemaal wat de belastingdienst in vele dossiers heeft gedaan. Gebruik gemaakt van nationaliteiten, van afkomst, van postcodes, van gezinssamenstellingen.

Maar door vrouwen als Eva Gonzalez Perez, Renske Leijten en de groep moeders die op 11 november 2019 naar het Belastingkantoor in Rotterdam gingen om hun dossier op te eisen, kreeg ik mijn kracht terug om te vechten met deze dames en ons een gezicht te geven in de politiek. Want dit ongekende onrecht wat ons is aangedaan, moet rechtgezet worden.”

Zoveel onrecht, zoveel leed, zoveel politieke keuzes die in ons land de ongelijkheid vergroten. We hebben elkaar nodig. Daar is geen ruimte voor racisme, discriminatie en uitsluiting.

Samen zijn we Nederland, samen zijn we Apeldoorn. Met elkaar en voor elkaar gaan we door met de strijd voor gelijkwaardigheid, menswaardigheid en solidariteit.

Sunita Biharie

Fractievoorzitter SP Apeldoon

 

21 maart is de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Hieraan wijden we een speciale livestream. Partijvoorzitter Jannie Visscher en Jasper van Dijk gaan in gesprek met twee gasten. De eerste gast is Zeki Arslan, onderwijsspecialist op het gebied van minderheden. Jasper spreekt met hem over kansenongelijkheid, segregatie en onderwijsachterstanden. De tweede gast is Najat Toub. Najat zet zich al jarenlang in voor een inclusieve samenleving. Zij is onder andere (mede-)oprichtster van Omnia Jeugdzorg in Eindhoven en Diversae in Helmond. Najat spreekt over haar persoonlijke en professionele ervaringen.

Behalve de live-gesprekken wordt ook een deel van de podcast uitgezonden waarin Lilian Marijnissen in gesprek is met Steven Brunswijk, cabaretier en presentator.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier