h

Jeremie van Zeist

WIE BEN JE?

Jong, sociaal en strijdbaar. Dat zijn in drie woorden waarmee ik mezelf omschrijf. Jong, omdat ik als onervaren jongeman de gemeenteraad binnenstap, in tegenstelling tot vele anderen. Sociaal, omdat ik wel een praatje kan maken, maar bovenal sta voor een wereld waar iedereen fatsoenlijk kan rondkomen en zekerheid heeft van bestaan. En tenslotte strijdbaar, omdat ik niet van plan ben om op de raadszetel vastgeplakt te zitten. Ik wil de buurten in en de strijd aan wil gaan met iedereen die durft te strijden voor een betere leefomgeving.

WAT DRIJFT JOU?

Zuid wordt al jaren – net zoals vele andere wijken in Apeldoorn – getroffen door bezuinigen dat door de top doorgevoerd is. Onze buurthuis is verdwenen, de wijkagent is bijna niet meer zichtbaar en de kwaliteit van woningen gaat drastisch achteruit. Ik ben opgegroeid in het mooie Zuid. De afbraak van onze sociale voorzieningen is een gevolg van beleid waarvan alleen de rijken proviteren, ondertussen staat mijn buurvrouw, de postbezorger en de leraar in de kou. Alles is politiek, en het zijn altijd de buurten van ‘normale’ mensen die het hardst worden geraakt. Dat ben ik zat.

WAAROM SP?

De Socialistische Partij is de enige partij die het belang van de werkende klasse verkondigt. Deze club drijft niet op geld of bestuurders. Anja woont in een huurappartement in de Metaalbuurt. Ze leeft al jaren in een ziekmakend appartement met vocht en schimmel. Ze is het beu. De wooncoorporatie heeft in 2021 een begrotingsoverschot van 54 miljoen euro, tegelijkertijd worden de problemen van Anja – en zoveel huurders – amper gehoord en niet fundamenteel opgelost. De SP is de enige die met de Anja’s van Apeldoorn de strijd aan gaat voor betere volkshuisvesting en zeggenschap over hun woning. Daar hoef je bij andere partijen niet op te wachten.

WAT WIL JE BEREIKEN MET SP APELDOORN?

Bewoners die in Zuid wonen – en andere wijken – sterven gemiddeld 6 jaar eerder dan in Berg en Bos, blijkt uit onderzoek. Dat is een scheefgroei die ons keihard raakt. Politiek Den haag heeft haar mond vol van crissisen, maar voor de mensen in deze buurten is het altijd crisis. Dit maakt het broodnodig dat de werkende klasse een deel van de koek krijgt; hogere lonen, lagere huurkosten en zeggenschap. Deze buurten moeten al hun sociale voorzieningen terug krijgen, van het buurthuis tot de bibliotheek. Dat is hoe we de afbraak van sociale cohesie en ongelijkheid tegen gaan; voor- maar bovenal met iedereen die zich sterk maakt voor een gelijkwaardig- en beter Apeldoorn.

WAT IS JOUW MOTTO?

Ik heb twee motto’s waaraan ik mijzelf regelmatig aan herinner om het uiteindelijk doel in zicht te houden:

“Niet lullen maar poetsen!”

en

“Those who do not move, do not notice their chains” van Rosa Luxemburg.

WAT WIL JE JOUW MEDEMENS MEEGEVEN?

Door er samen bewust van te worden dat geld niet de oplossing is naar succes en geen privilege mag zijn, kunnen wij samen een vuist maken tegen het systeem en deze 'mannen in strakke pakken' waar ik het over had.

U bent hier