h

Prijsverhoging 50% van Euroretour Veluwse stadsbussen is niet van deze tijd

19 december 2008

Prijsverhoging 50% van Euroretour Veluwse stadsbussen is niet van deze tijd

De SP in provinciale staten vindt de nieuwe plannen om het euroretourtje in de bussen van Apeldoorn, Ede en Harderwijk met 50 procent in prijs te verhogen niet van deze tijd.
50%!
Natuurlijk is de partij blij dat de verdubbeling van tafel is mede dankzij acties van de SP Apeldoorn en anderen. Maar deze exorbitante prijsverhoging in tijden waarin de dieselprijzen laag zijn en veel mensen het moeilijk hebben, is wat de SP betreft niet aan de orde. De partij wil een debat in provinciale staten.

De SP heeft met name in Apeldoorn actie gevoerd voor behoud van het euroretourtje. Aangezien ook VVD, PvdA en GroenLinks in provinciale staten zich voor behoud uitspraken, kwam gedeputeerde Van Haaren in de statenvergadering van 29 oktober met de toezegging dat er in december een nieuw voorstel zou komen, deze keer in overleg met de gemeente Apeldoorn.

Dat er in dit vandaag bekend geworden voorstel toch weer gesproken wordt over een prijsverhoging dan wel niet met 100 maar toch met 50 procent stelt de SP teleur. Statenlid Alex Mink: 'Stel je voor dat de NS dat met treinkaartjes zou doen, een verhoging van 50 procent, het land zou te klein zijn en de minister zou op het matje geroepen worden en terecht!'

De SP wijst er ook dat een van de belangrijkste argumenten van Veolia voor een prijsverhoging de van de zomer nog hoge dieselprijzen was. Mink: 'Nu die zijn gekelderd is een prijsverhoging, zeker een van vijftig procent helemaal niet aan de orde.'

Overigens verbaast de SP zich over het gemak waarmee de helft van de verhoging van tafel gehaald kon worden onder druk. De fractie vraagt zich af waarom de gedeputeerde in eerste instantie zo gemakkelijk met de plannen van Veolia heeft ingestemd. Mink: 'Er was kennelijk meer te halen voor de reizigers dan Veolia en de gedeputeerde het in eerste instantie deden voorkomen.'

Het nieuwe voorstel wordt eerst in de commissie Mobiliteit en Economische zaken van 7 januari 2009 besproken en daarna wil de SP het in provinciale staten bespreken. Mink: 'Er was een duidelijke meerderheid voor behoud van het euroretourtje en wat ons betreft is die er nog steeds!'

U bent hier