h

Verslag thema avond Onze Zorg in Apeldoorn

10 november 2009

Verslag thema avond Onze Zorg in Apeldoorn

Door Bonnie ten Damme

De avond over De Zorg in Apeldoorn op 2 november j.l. in Woon-en Zorgcentrum Wilhelmina te Apeldoorn was een groot succes. Deze avond was georganiseerd door de SP afdeling Apeldoorn voor medewerkers in de Welzijns & Zorgsector en andere geïnteresseerden.


Foto: Stefan Kloosterboer

De avond was een vervolg op de enquêtes over Onze Zorg in Apeldoorn die SP Apeldoorn heeft gehouden onder het winkelend publiek in de winkelcentra van Apeldoorn en bezoekers van het Lukas (Gelre Ziekenhuizen).

Nu wilde SP-Apeldoorn inventariseren wat er leeft onder de medewerkers in de Welzijns & Gezondheidszorg en mensen die zorg ontvangen. Wat zijn de knelpunten in de Apeldoornse zorg.

De bezoekers van deze avond waren o.a. medewerkers uit de thuiszorg, dagopvang medewerkers, verpleegkundigen, huisartsen, directeur van een thuiszorgorganisatie, buurtzorgmedewerkers , zorgontvangers, SP-leden, leden van andere politieke partijen etc. etc.

Tijdens de inloop en in de pauze was er muziek van de gitarist Lexolo.

Er waren 4 sprekers uitgenodigd te weten, Vincent Timmer SP-lid en Zorgmedewerker, Cathy Snel materiedeskundige van TNO voor onderzoek gezondheidszorg bij instellingen en specialist WMO-raad, Wethouder Paul Blokhuis (CU) die o.a. zorg van Gemeente Apeldoorn in zijn portefeuille heeft en Henk van Gerven SP Tweede Kamerlid, woordvoerder zorg.

In eerste instantie zou Renske Leijten komen, zij was echter verhinderd omdat zij moest spreken in Twente waar ca. 2.000 thuiszorgmedewerkers hun baan dreigen te verliezen. Gelukkig was Henk van Gerven een zéér goede vervanger.

Vincent sprak over zijn ervaringen als activiteitenbegeleider en gaf uitleg over de ZZP (Zorg Zwaarte Pakketten) en wat de gevolgen zijn door de bezuinigingen. Cathy beperkte zich vanavond, in verband met de tijd, tot de HbH (hulp bij het huishouden) en de begeleiding. Zo gaf zij het voorbeeld dat ouderen bij een telefonische indicatie niet zo snel toegeven dat het helemaal niet zo goed met ze gaat. Verder is huishoudelijke zorg niet te vergelijken met huishoudelijk schoonmaken!

Aan Wethouder Blokhuis was gevraagd of hij een en ander wilde vertellen over de aanbesteding van de zorg in Apeldoorn die er aan zit te komen en wat zijn o.a. de criteria van de gemeente Apeldoorn. Verder sprak hij over Apeldoorn als een sociale stad. Er zijn veel vrijwilligersorganisaties in Apeldoorn. De mantelzorg heeft een zogenaamd mantelzorgcompliment (€ 250,--) en voor het minimabeleid bestaat de Regelrecht regeling.

Henk van Gerven had het over de vermarkting in de zorg. Hij ontrafelde de misvatting dat de zorg onbetaalbaar is geworden. Ook sprak hij over de tweedeling en de ondermijning van de solidariteit die ontstaat door de hoge zorgpremies. Nu komt al “voorkruipzorg” voor.

Het sprookje dat de marktwerking de zorg beter en goedkoper maakt, werd door hem zorgvuldig ontkracht. Verder gaf hij de Wethouder mee dat de zorg helemaal niet volgens de EU-regels aanbesteedt hoeft te worden. Als voorbeeld gaf hij de gemeenten Dalfsen en Ommen.

Tijdens de voordracht van de sprekers kon men merken dat de toehoorders op het puntje van hun stoel zaten, zo graag wilden zij vragen stellen.

Als onderbreking werd op dat moment het SP-meldpunt “Onze Zorg in Apeldoorn” geopend.

Daarna konden de aanwezigen aan de vier sprekers nog vragen stellen en discussiëren.
Zo vertelde een medewerkster van de dagbesteding dat al per 31 december a.s. individuele mensen hun indicatie kwijtraken en niet meer naar de dagbesteding mogen, dus achter de geraniums mogen blijven zitten. Vele vragen werden er gesteld en beantwoord.

Om toch de avond een beetje luchtig te eindigen heeft onze Gerard een Quiz gemaakt die tot groot vermaak niet door een van de aanwezige deskundigen werd gewonnen maar door een oudere dame die zelf zorg ontvangt.
De multiple choice vragen waren:
1. Wat betekent DBC?
2. Hoeveel mensen die werkzaam zijn in de zorg geven aan dat hun plezier in het werk erg is afgenomen?
3. Hoeveel hulpverleners kunnen er aangesteld worden van wat Bureau Jeugdzorg uitgeeft aan interim managers?
4. Hoeveel verpleegkundigen kunnen er worden aangenomen voor het salaris van de voorzitter Raad van Bestuur bij het Martini ziekenhuis?
5. Hoeveel tijd kost het registreren (DBC) van de zorg per dag?
6. Hoe heet de film van Michel Moore over de gezondheidszorg van de VS t.o.v. andere landen?

Na afloop was het met een drankje in de hand gezellig napraten.

SP-Apeldoorn zal de aanbesteding van de zorg en de ontwikkelingen van de zorg in Apeldoorn goed blijven volgen. En zonodig de knelpunten aan de kaak stellen.

SP-meldpunt: Onze Zorg in Apeldoorn
Laat ons weten wat U vindt van de zorg in Apeldoorn!

SP afdeling Apeldoorn
T.a.v. SP-meldpunt Onze Zorg in Apeldoorn
Postbus 10499
7301 GL Apeldoorn

T 06-81375159 telefonisch spreekuur iedere werkdag tussen 19.00 en 21.00 uur (Buiten deze tijden en als wij u niet te woord kunnen staan kunt u een bericht inspreken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.)
E onzezorginapeldoorn@sp.nl
I contactformulier

Fotoreportage van Stefan Kloosterboer
Fotoreportage van Gerard Woltering

U bent hier