h

Gelderse SP biedt zwartboek met klachten OV-chipkaart aan

19 mei 2010

Gelderse SP biedt zwartboek met klachten OV-chipkaart aan

De Gelderse SP heeft op haar meldpunt OV-chipkaart 234 klachten binnen gekregen. De klachten zijn gebundeld in het Zwartboek OV-chipleed dat op woensdag 19 mei wordt aangeboden aan gedeputeerde Van Haaren. Volgens de SP zijn de binnengekomen klachten slechts het topje van de ijsberg. De fractie pleit er nu voor om de strippenkaart niet af te schaffen zolang er zoveel mis gaat met de OV-chipkaart. Verder zouden wat de SP betreft de gesignaleerde prijsverhogingen teruggedraaid moeten worden.

OV-chipleed

De SP in Gelderland is in februari begonnen met het verzamelen van klachten en opmerkingen van reizigers nadat de provincie weigerde zelf onderzoek te doen naar wat er allemaal misgaat bij de OV-chipkaart. Meldingen konden worden ingediend via meldpuntovchip.nl en bij SP'ers op de stations in Nijmegen, Apeldoorn, Ede, Velp en Doetinchem die een live versie van het meldpunt bemanden. Het eerste meldpunt werd geopend door SP Tweede Kamerlid Emile Roemer.

In het zwartboek zijn 234 klachten opgenomen. Meer dan een derde van de klachten gaat over fors gestegen tarieven. Daarna volgen veel klachten over de verkrijgbaarheid van de kaart, problemen met opladen en in- en uitchecken.

Er zijn veel voorbeelden waarbij mensen duurder uit zijn. Zo betaalt een busreiziger tussen Emst en Apeldoorn met de 45-strippenkaart 1,92 euro per rit, met de OV-chipkaart 2,56 euro. Een andere Apeldoornse reiziger betaalt voor een rit naar Zwolle 4,79 of 4,72 euro met de ov-chipkaart terwijl deze reis met de roze 15-strippenkaart ‘maar’ 3,67 euro kostte. Busreizigers vanuit Renkum naar station Ede-Wageningen waren voorheen 3 strippen a 2 euro (o.b.v. 45-strippenkaart) kwijt en betalen nu 2,56 euro. Op jaarbasis is een gemiddelde reiziger op deze route 400 euro duurder uit.
Een rit met buslijn 231 van Apeldoorn naar Arnhem: met de 45-strippenkaart voor 4 euro, met de blauwe 15-strippenkaart 4,05 euro en met de OV-chipkaart voor 4,69 euro.
Een busrit met lijn 88 van Wageningen naar Ede kost 1,50 euro met de 45-strippenkaart en met de ov-chipkaart 1,92 euro.

Er kwamen ook veel andere klachten binnen. Zo is het voor veel reizigers onduidelijk hoeveel men moet betalen voor een busrit en hoe men dat vooraf kan inzien. Bij drukte in de bussen is het nauwelijks mogelijk om bij het uitchecken snel te kijken hoeveel men voor een rit heeft betaald. Het is vaak ook onbekend dat men een bonnetje bij de chauffeur moet halen om teveel afgeschreven saldo terug te laten boeken. En veel oplaadpunten hebben last van storingen waardoor bijvoorbeeld bestellingen, bijvoorbeeld een abonnement, niet tijdig kunnen worden afgehaald.

Chippunt defect

SP-statenlid Alex Mink is geschrokken van de vele klachten: “Bij de invoering van de ov-chipkaart deed men de belofte dat het reizen met de bus niet duurder zou worden. Maar we zien nu tariefstijgingen van 15 procent tot 33 procent! Dit terwijl de beleidsmakers en busbedrijven hun mond vol hebben over opbrengstneutraliteit, een mooi woord voor het op peil houden van hun eigen portemonnee. Maar ondertussen kloppen ze heel wat mensen een hoop extra geld uit de zak.”

De SP wil dat de prijsverhogingen worden teruggedraaid en dat de strippenkaart niet wordt afgeschaft tot het moment waarop alle problemen zijn verholpen. Woordvoerder Alex Mink: “En verder zouden de provincie en de stadsregio het meldpunt van de SP over moeten nemen want zonder onderzoek weet je niet eens wat er allemaal misgaat. Het is eigenlijk toch raar dat een politieke partij de klachten moet verzamelen. We hebben dat nu een paar maanden gedaan maar nu is het toch echt de hoogste tijd dat de provincie haar verantwoordelijkheid neemt en niet langer alle klachten negeert!”
De SP wil ten slotte dat reizigers beter geïnformeerd worden over welke mogelijkheid op dit moment het goedkoopste is zodat ze dat niet zelf hoeven uit te vogelen.

Het zwartboek wordt woensdag 19 mei omstreeks kwart voor twee aangeboden aan gedeputeerde Van Haaren op het provinciehuis in Arnhem.

U bent hier