h

Bashir eist onmiddellijke stop op verder opdringen OV-chipkaart

5 oktober 2010

Bashir eist onmiddellijke stop op verder opdringen OV-chipkaart

Farshad BashirNu reizigersorganisatie ANWB duidelijk heeft laten weten geen vertrouwen meer te hebben in de huidige aanpak van de OV-chipkaart, moet minister Eurlings stoppen met het verplichten van het elektronische kaartje. SP-Kamerlid Farshad Bashir eist van de minister dat hij de komende tijd in geen enkele regio de strippenkaart zal afschaffen.
Bashir: ‘Eerst moeten de grote problemen met de OV-chipkaart worden opgelost, dan gaan de reizigers de kaart uit vrije wil gebruiken en pas dan kan je gaan denken aan het verplichten van de OV-Chipkaart. Dat is de volgorde!’

De ANWB stapte gisteren uit het landelijke consumentenoverleg van de OV-Chipkaart uit onvrede over de aanhoudende problemen. Zo blijft het overstappen een onveranderd groot probleem dat reizigers jaarlijks miljoenen kost. Ook is er geen enkel uitzicht op concrete oplossingen voor een scala aan problemen waar de reiziger de dupe van is. Bashir: ‘De ANWB heeft deze weloverwogen stap genomen na maandenlange pogingen om te komen tot oplossingen. Als er niet naar je wordt geluisterd, dan is het geduld een keer op. Dit noodsignaal wordt afgegeven namens vier miljoen reizigers of potentiële reizigers. Dit moet het moment voor de minister zijn om aan de noodrem te trekken.’

De minster heeft een belangrijk wapen in handen om verbeteringen af te dwingen. Hij beoordeelt op dit moment een verzoek van een vervoersregio om de strippenkaart te verbieden en daarmee de huidige OV-chipkaart te verplichten. Wanneer hij de strippenkaart niet afschaft heeft de reiziger nog een alternatief; het oude papieren kaartje. Komende maanden zullen meerdere vervoersregio's om afschaffing van de strippenkaart vragen. Bashir: 'Wanneer de minister de OV-chipkaart niet verplicht stelt, kan hij de ontwikkelaars onder druk zetten. Geeft hij dit middel uit handen, dan is er van overheidswege geen manier meer om verbeteringen af te dwingen en dat is een hele slechte zaak voor de reiziger.'

U bent hier