h

Tweede Kamerleden (SP-er Jasper van Dijk) in debat tijdens Brainstorm Festival

19 oktober 2010

Tweede Kamerleden (SP-er Jasper van Dijk) in debat tijdens Brainstorm Festival

Sabine Uitslag (CDA) en Jasper van Dijk (SP) nemen zaterdag 6 november deel aan een debat over (il)legaal downloaden, dat wordt gehouden tijdens het Brainstorm Festival in Apeldoorn. Bezoekers van het culturele rock- en metalfestival krijgen de kans zich in de discussie te mengen.

Jasper van Dijk Over het (il)legaal downloaden is de afgelopen jaren veel gezegd en geschreven. Toch is het onderwerp opnieuw actueel, nu artiesten steeds meer geld vragen voor liveoptreden om hun verlies aan inkomsten door het downloaden te compenseren. Festivals en organisatoren komen hierdoor financieel in de problemen, wat in Nederland reeds de eerste slachtoffers heeft geëist met het wegvallen van Arrow Classic Rock en Waldrock. Kortom, de toekomst van de liveconcerten staat onder druk. Aan de politici de vraag wat redding kan brengen, nu ook het nieuwe kabinet fors wil snijden in de cultuursubsidies.

Uitslag maakt sinds 2008 deel uit van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Bij de laatste verkiezingen stond zij op plaats 31, maar Uitslag wist dankzij 15.933 voorkeursstemmen toch een zetel in het parlement te bemachtigen. Naast haar politieke carrière is Uitslag actief in de muziek als zangeres in de coverband Spinrock.

Van Dijk zit twee jaar langer in de Tweede Kamer en is momenteel woordvoerder cultuur voor de SP-fractie. Eerder was hij fractiemedewerker voor de SP in het Europarlement, waar hij betrokken was bij de succesvolle campagne tegen de Europese grondwet.

Het debat begint zaterdag 6 november om 17.15 uur en duurt circa drie kwartier. Na afloop kijken de Tweede Kamerleden rond op het indoor festival en krijgen bezoekers de kans om Uitslag en Van Dijk persoonlijk te ontmoeten.

De derde editie van het Brainstorm Festival wordt dit jaar op 5 en 6 november gehouden in podium Gigant in Apeldoorn. Naast concerten van (inter)nationale acts biedt het festival debat, interviews en competitie. Ook is er jaarlijks een expositie te bewonderen. Trekkers dit jaar zijn de Amerikaanse metalcore band Demon Hunter, de power-metal band Innerwish uit Griekenland en het Noorse In Vain dat progressieve death-metal speelt. Uit Nederland staan artiesten als Officium Triste, The Spirit That Guides Us, Slechtvalk, theName en Erebus op het programma.

Het Brainstorm Festival begint vrijdag 5 november om 18.00 uur. Een dag later gaat de zaal om 14.00 uur open. Meer informatie is te vinden op de website www.brainstormfestival.com. Podium Gigant is te vinden aan de Nieuwstraat 377 in Apeldoorn. Website: www.gigant.nl.

U bent hier