h

Giro D’Italia: wie betaalt de rekening?

29 augustus 2016

Giro D’Italia: wie betaalt de rekening?

Foto: SP

De Giro D’Italia: een prestigeproject bedacht vanuit de dames een heren op het gemeentehuis. SP Apeldoorn en SP Gelderland waarschuwden van tevoren al dat het project veel meer zou gaan kosten dan de 13 Miljoen die ervoor uitgetrokken was. Wij waarschuwden toen al dat wij niet graag zien dat er geld vanuit de gemeenschap bij moet komen. Wij zien namelijk liever dat het geld besteed wordt aan amateursport en breedtesport in het bijzonder.

De Stentor maakte bekend dat het ongeveer 3 maanden duurt voordat duidelijk is hoeveel geld erbij moet. Dat de startgemeentes waaronder ook Apeldoorn geld bij moeten gaan leggen is zeker.

De gemeenschap in Apeldoorn moet dus gaan betalen voor een evenement waar zij geen zeggenschap over hebben gehad. Of de wethouder moet plots met een verstopt potje komen wat geen gemeenschapsgeld is, wat ons onwaarschijnlijk lijkt, omdat Apeldoorn onder financieel toezicht staat.

Eerst Orpheus en Omnisport , nu de Giro

Deze manier van politiek bedrijven is niet nieuw in Apeldoorn. Eerder zagen we al dat er geld bijgelegd werd bij Orpheus. Ook Omnisport heeft vele euro’s meer gekost. En dan hebben we het nog niet eens over het grondbedrijf gehad. Wat een ambitie van de mensen in het gemeentehuis was, en ons uiteindelijk in de financiële afgrond heeft gestort. Voor de sier is toen het college gevallen, waarna veel van dezelfde poppetjes weer terug konden keren.

En alsof het allemaal niet genoeg is, staat er alweer een nieuw project voor de deur. Een “sobere” verbouwing van 27.5 miljoen aan het gemeentehuis. Geld wat er nog niet is, maar wel meegeteld wordt vanuit een rekensom. In de rekensom wordt er uitgegaan van winsten. Een eenzijdige berekening, er zijn namelijk meerdere scenario’s mogelijk. Deze heeft men alleen niet berekend.

Dit doet sterk aan het debacle met het grondbedrijf denken. Sommigen vinden echter dat je niet steeds terug moet kijken maar vooruit moet kijken. Daar zouden wij het natuurlijk van harte mee eens zijn, als men tenminste ook zou leren van het verleden.

Eerst besluiten, dan informeren?

Wij zien een bestuur dat steeds weer geld uitgeeft en hier de burger absoluut niet bij betrekt. Net zoals met het gemeentehuis maakt men eerst de besluiten in de raad, voordat men de inwoners informeert. Gezien het feit dat de inwoners steeds weer de rekening betalen, vindt SP Apeldoorn het verbazingwekkend dat men nog steeds niet geleerd heeft om op een andere manier met zijn inwoners om te gaan.

Stop met geld uitgeven aan eigen prestigeprojecten, geef burgers medezeggenschap en zorg voor goede zorg, armoedebestrijding en alle andere zaken die de inwoners direct aangaan.

Get your priorities straight!

 

 

Sunita Biharie

Voorzitter SP Apeldoorn

Reactie toevoegen

U bent hier