h

Protestactie tegen mega-geitenstal Apeldoorn

17 mei 2017

Protestactie tegen mega-geitenstal Apeldoorn

Foto: SP

De SP houdt zaterdag 20 mei samen met Partij voor de Dieren, GroenLinks en de werkgroep Milieuzorg Apeldoorn een protestactie tegen de komst van een Megageitenstal. De SP is geen voorstander van megastallen vanwege de gevolgen voor milieu en de gezondheid van mens en dier. Een meerderheid in de gemeenteraad van Apeldoorn wil de megastal van 4000 wel mogelijk maken. Daarom komt de SP samen met andere organisaties in actie. De actie start om 11:00 op het Raadhuisplein in Apeldoorn.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Apeldoorn wil via een verkorte procedure de komst van een geitenstal in Beemte-Broekland met ruim 4000 geiten mogelijk maken. Dit tegen het advies in van de GG&GD die waarschuwen voor het risico van Q-koorts. Dit zou betekenen dat één van de grootste geitenstallen van Nederland in de directe omgeving van Apeldoorn komt te staan. Een verhoogde uitstoot van ammoniak, stikstof en fijnstof zal de lucht in de directe omgeving van de stal vervuilen.

SP-Statenlid Astrid Vollebregt zal ook bij de actie aanwezig zijn:"Megastallen zijn niet alleen slecht voor het dierenwelzijn. De milieuoverlast voor de omgeving en het gevaar voor de volksgezondheid is vaak ook enorm. Fijnstof, stank en geluidsoverlast zijn aan de orde van de dag. En dan is er nog het verhoogde risico op dierziektes zoals Q-koorts omdat er zo veel dieren dicht op elkaar leven. Ik hoop dat de gemeenteraad van Apeldoorn tot inkeer komt en de bevolking van Apeldoorn niet vogelvrij verklaard."

De Gelderse Natuur en Milieufederatie is ook een petitie gestart tegen de komst van de megastal. Die is te ondertekenen op: https://www.gnmf.nl/petitie-geen-mega-geitenstal-apeldoorn

Reacties

En tuurlijk tekenen we deze petitie!

Reactie toevoegen

U bent hier