Nabeschouwing op de thema-avond van 24 juni 2014
Nabeschouwing op de thema-avond van 24 juni 2014
Thema-avond inheemse volken
Dinsdag 24 juni 2014 organiseerde de SP Apeldoorn in wijkcentrum De Stolp een thema-avond over inheemse volken. Tijdens deze goed bezochte avond vertelde de heer dr. Bernhard Kaisiepo, president in ballingschap van West-Papua, ons over de strijd die zijn familie al decennia lang voert voor het recht op zelfbeschikking voor zijn volk. Hij werd deze avond begeleid door zijn zoon Menase W. Kaisiepo, lid van het High Court of the Chamber of Representatives of West Papua, die de lezing afwisselend met zijn vader verzorgde, en door een cameraman die het eerste deel van de avond op film heeft vastgelegd.
Nadat Markus Kaisiepo, de vader respectievelijk grootvader van Bernhard en Menase Kaisiepo, aan de zijde van Nederland had gevochten en tevens de geheime dienst van informatie had voorzien kreeg hij twee koninklijke onderscheidingen. Bovendien was hij op 5 augustus 1943 betrokken bij de redding van enkele leden van de U.S. Navy, waaronder de latere president John F. Kennedy, die op één van de bij Nieuw Guinea gelegen Salomonseilanden schipbreuk hadden geleden. Die actie heeft er mede toe bijgedragen dat de familie Kennedy en andere vooraanstaande leden van de Democratische Partij in de Verenigde Staten tot op de dag van vandaag welwillend staan tegenover de onafhankelijkheid van West Papua.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië kreeg Markus Kaisiepo van Nederland te horen, dat er in West-Papua verkiezingen zouden worden gehouden en dat dat deel van Nieuw Guinea daarna onafhankelijk zou worden. Met dat doel ontwierp Kaisiepo op verzoek van Nederland in 1961 een vlag voor het nieuwe land, genaamd de Morgenster. Bovendien werd hij benoemd tot vice-voorzitter van de Nieuw Guinea Raad die na de verkiezingen van 1961 was ingesteld.
Onder druk van de Verenigde Staten droeg Nederland uiteindelijk de voormalige kolonie Nederlands Nieuw Guinea over aan de Verenigde Naties. Een belangrijke reden daarvan was dat de Verenigde Staten niet alleen bevreesd waren voor inmenging van China en de Sovjet-Unie in de regio, maar dat zij in West-Papua ook een aanzienlijk economisch belang hadden door de winning van delfstoffen zoals goud. Markus Kaisiepo leverde uit woede over het verraad van Nederland zijn koninklijke onderscheidingen en zijn Nederlandse paspoort in.
Na de overdracht aan de Verenigde Naties werd in 1969 nog wel het door Indonesië bij de overdracht toegezegde referendum over autonomie van de Papoea’s gehouden, maar door geweld en intimidatie viel de uitslag in hun nadeel uit en bleef West-Papua een onderdeel van Indonesië. De familie Kaisiepo verbleef toen al zeven jaar met vijfhonderd andere families uit West Papua in ballingschap in Nederland.
Ruim vijftig jaar strijden onder meer zijn zoon Bernhard Kaisiepo en diens familie nu al voor een onafhankelijk West Papua en voor hun recht op zelfbeschikking. Lange tijd heeft het een vruchteloze strijd geleken, maar in 2013 is er schot in de zaak gekomen. Nadat rapporteur Alfred De Zayas dat jaar een dringend beroep had gedaan op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om informatie van inheemse en niet-vertegenwoordigde volken te ontvangen, heeft Secretaris-Generaal Ban Ki-moon enkele maanden later mondeling en schriftelijk toegegeven dat destijds de overdracht van Nederlands Nieuw Guinea niet volgens de internationale regels is verlopen. Eveneens in 2013 heeft Kobe Oser, de vereniging die streeft naar de onafhankelijkheid van West-Papua, kantoorruimte gekregen aan hetzelfde plein in New York City waar de Verenigde Naties hun hoofdkwartier hebben en waar om die reden veel staten panden hebben.
Deze ontwikkelingen zetten de deur wat wijder open voor een internationale erkenning van een onafhankelijk West Papua en voor het recht op zelfbeschikking voor Papoea’s. Het lijkt er echter op dat die ontwikkelingen de Nederlandse regering zijn ontgaan. Anders valt het moeilijk te verklaren waarom zij de politie tijdens het defilé op de Veteranendag van 28 juni 2014 met harde hand heeft laten optreden tegen de veteranen uit West Papua, omdat die hun vlag de Morgenster – de vlag die Markus Kaisiepo op verzoek van Nederland heeft ontworpen – meevoerden.
Het was een hele interessante en leerzame avond en de SP Apeldoorn dankt Bernhard en Menase Kaisiepo hartelijk voor hun bijdragen. Wij wensen hen veel succes bij hun strijd voor onafhankelijkheid van West-Papua.
De SP Apeldoorn blijft contact houden met de familie Kaisiepo en er wordt al volop nagedacht over een tweede avond, waarbij hun strijd in een meer algemene context van de buitenlandse politiek zal worden geplaatst. Aan die avond zal ook politicoloog drs. Harry van Bommel, tevens woordvoerder Buitenlandse Zaken voor de Socialistische Partij in de Tweede Kamer, een bijdrage leveren.
Wie meer wil weten over de geschiedenis van West-Papua en de onafhankelijkheidsstrijd kan terecht op: http://kobe-oser.nl/. Zie over de redding van John F. Kennedy: http://ww2today.com/5th-august-1943-shipwrecked-john-f-kennedy-meets-sol...
- Zie ook:
- Cultuur en media