h

Studenten komen in actie voor goed en betaalbaar onderwijs

30 maart 2011

Studenten komen in actie voor goed en betaalbaar onderwijs

De afgelopen maanden hebben er in veel steden demonstraties plaatsgevonden tegen de enorme bezuinigingsplannen van het kabinet op hoger onderwijs.

Studenten in Actie, Studieboete? Oprutte!
SP afdeling Apeldoorn heeft op verschillende locaties in Apeldoorn de openbare plakzuilen van deze poster voorzien.

Op 21 januari kwamen er zelfs 20.000 studenten, docenten en professoren naar het Malieveld in Den Haag om hun stem tegen de plannen te laten horen. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de studieboete en dan komen studenten opnieuw in actie!

De regering wilt een studieboete van 3000 Euro invoeren voor studenten met meer dan een jaar studievertraging. Deze maatregel gaat als het aan het kabinet ligt ook voor de huidige studenten gelden. Daarnaast wordt er 200 miljoen bezuinigd op de universiteiten en HBO’s. Dit zal er voor zorgen dat duizenden docenten ontslagen worden en er nog minder contacturen komen voor de studenten. Vanaf 2012 zal de studiefinanciering voor de masteropleiding worden afgeschaft en zal de OV-jaarkaart voor studenten met meer dan een jaar studievertraging verdwijnen (zoals vandaag verscheen in de media).

Gelukkig komen studenten opnieuw in actie! Op de dag dat de Tweede Kamer haar laatste debat voert over de studieboete gaan studenten de straat op. Door een actiecomité, gesteund door onder andere de Landelijke Studenten Vakbond en ROOD, jong in de SP, wordt er een demonstratie georganiseerd op het Plein voor de Tweede Kamer.

‘Ik ben heel blij dat studenten de strijd doorzetten. De staatssecretaris heeft al aangegeven de 20.000 studenten die in januari op het Malieveld stonden te negeren en door te gaan met de invoering van deze belachelijke plannen’ aldus Leon Botter, voorzitter ROOD, jong in de SP. ‘Het wordt dus hoog tijd dat studenten hem het vuur aan de schenen leggen en doorgaan met acties tegen deze bezuinigingen. ROOD roept alle studenten op om naar de demonstratie te komen en zich uit te spreken tegen deze vernieling van het onderwijs.’

Wat: Demonstratie tegen bezuinigingen hoger onderwijs
Waar: Het Plein, Den Haag
Wanneer: 12 april, De dag van het debat in de Tweede Kamer
Tijdstip: 12:00-14:00 uur

Meer informatie: www.studenteninactie.nu en het facebook event en ROOD, Jong in de SP.

U bent hier