h

Succesvolle actie tegen bestuursakkoord

16 juni 2011

Succesvolle actie tegen bestuursakkoord

SP-afdeling Apeldoorn was dinsdag 8 juni jl. aanwezig in Ulft om te protesteren tegen het Bestuursakkoord tussen het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). En niet zonder resultaat: de gemeentebestuurders stemden tegen het akkoord. Met dank aan de afdelingen Doetinchem en Oude IJsselstreek.

SP-leider Emile Roemer in gesprek met WSW-er Harry Timmermans tijdens de manifestatie van 8 juni 2011 in Ulft.
SP-leider Emile Roemer in gesprek met WSW-er Harry Timmermans tijdens de manifestatie van 8 juni 2011 in Ulft.

SP-leider Emile Roemer is blij dat de gemeenten ‘nee’ hebben gezegd tegen het uitkleden van de sociale werkplaatsen. Lokale bestuurders kwamen bij elkaar op het VNG-congres over het bestuursakkoord, waarin onder meer de ontmanteling van de sociale werkplaatsen beschreven staat. ‘Ik ben blij dat wethouders zich niet laten misbruiken door het kabinet-Rutte. De eerste slag in de strijd tegen de afbraak van de sociale zekerheid is gewonnen.’

Roemer heeft samen met collega-Kamerlid Sadet Karabulut en vele andere SP’ers waaronder Apeldoornse in Ulft actie gevoerd, tegen dit bestuursakkoord. ‘Dit was de eerste grote test na maanden lang actie voeren samen met de mensen van de sociale werkplaats. Het door ons opgerichte comité ‘Armoede Werkt Niet’ is geslaagd in het mobiliseren van al die mensen met een arbeidshandicap, die de dupe dreigen te worden van het kabinetsbeleid. Daarom zie ik het ‘nee’ van de VNG tegen deze bezuinigingen als een eerste overwinning. Zonder maandenlange acties was dit resultaat nog nooit behaald.’

De Apeldoornse SP voerde diverse malen actie bij de bedrijfspoorten van WSW-bedrijven in Apeldoorn en Epe. Daar riepen ze WSW-ers op om enquêtes in te vullen en deelde ze SP Solidair-kranten uit. Ook ondersteunde de Apeldoornse SP samen met AbvaKabo FNV en CNV BedrijvenBond de handtekeningen actie van medewerkers van de Felua-Groep. De medewerkers overhandigde Apeldoorns wethouder Fokko Spoelstra 600 handtekeningen tegen het bestuursakkoord. En voor behoud van de W.S.W. rechten en een goede toekomst gerichte C.A.O.

In de aanloop naar dit congres spraken alle lokale SP-bestuurders zich al uit tegen dit akkoord. Dat verbaast Roemer weinig: ‘Dit VVD-akkoord zou de sloop van de sociale werkplaatsen en een forse bezuiniging op de jeugdzorg betekenen. Ook kunnen gemeenten het geld dat ze voor zorg ontvangen, aan alles wat ze willen uitgeven.’

Nu de lokale bestuurders hebben aangegeven, de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen niet voor hun rekening te willen nemen, moet het akkoord volgens Roemer in de prullenbak. ‘Gemeenten zijn het niet met Rutte eens, dus moet Rutte opnieuw onderhandelen. Wij zullen ons blijven verzetten tegen de sociale kaalslag van Rutte en zijn vrienden.’

Bekijk hier de fotoreportage van Gerard Woltering.

U bent hier