h

Weer vele Apeldoornse handtekeningen tegen de verkoop van Nuon

18 april 2009

Weer vele Apeldoornse handtekeningen tegen de verkoop van Nuon

Op zaterdag 18 april 2009 zamelden leden van de SP-afdeling Apeldoorn ’s middags in het stadscentrum handtekeningen in tegen de verkoop van de nutsbedrijven. Door Jelle van Essen.

SP-er Hamidou verzameld handtekeningen(foto: Stefan Kloosterboer)

Vanaf 12 uur stonden we vijf man sterk op het pleintje voor de Oranjerie en zamelden handtekeningen in tegen de verkoop van onze energiebedrijven Nuon en Essent. Het was heerlijk weer en half Apeldoorn leek te gaan winkelen.

Wij waren lang niet de enigen op dit pleintje. ‘Marketeers’ van een bekend colamerk deelden gratis blikjes van hun lightproduct uit; hier waren wij erg dankbaar voor. Daarnaast waren er Veronicameisjes, enkele goededoelenjongens (waarvan één zijn handtekening voor onze petitie heeft gezet!) en een vrouw, een bord dragend met allerlei Bijbelse verwijzingen.

We merkten dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de stand van zaken van onze nutsbedrijven – “Zijn ze dan nog niet verkocht?” – of weinig geïnteresseerd zijn. Echter, we kwamen ook ‘de andere uitersten’ tegen: felle tegenstanders van de verkoop van Nuon en vaak ook tegenstanders van privatisering in het algemeen. Deze mensen knoopten na het zetten van hun handtekening vaak nog een gesprek met ons aan over de vermarkting van deze samenleving.

Om 2 uur besloten we iets te gaan drinken; ook omdat we minder handtekeningen inzamelden dan twee uur geleden. Toch hebben we vele lijsten vol kunnen krijgen met handtekeningen tegen de kortzichtige verkoop van onze energiebedrijven Nuon en Essent.

De SP accepteert niet dat nutsbedrijven die in publieke handen zijn, worden verkocht. Hoe kunnen we betaalbare stroomtarieven, groene en duurzame stroomproductie en betrouwbare stroomvoorziening garanderen, als we geen democratische controle meer hebben over deze bedrijven? De meerderheid van de Nederlanders ziet dit in en is tegen de verkoop, maar de politiek dendert door. U kunt uw stem tegen deze politiek laten horen door ook de petitie te ondertekenen. Ga naar Ze Zijn NUTS!

Fotoreportage van Stefan Kloosterboer

U bent hier