h

Vliegveld Teuge

14 oktober 2009

Vliegveld Teuge

Door Bonnie ten Damme

DE SP HEEFT ALS ÉÉN VAN ZIJN PIJLERS “MENSWAARDIGHEID” IN ZIJN VISIE STAAN.

Hier valt onder, het streven naar zo gezond mogelijk kunnen opgroeien en leven. Het woongenot van de mensen is ook belangrijk.
Een vliegveld zoals Teuge werkt hier niet echt aan mee daar de vliegtuigen ons overspoelen met fijnstof, lawaai en onverbrande kerosine.
Denk eens aan de luchtwegen van ons en onze kinderen, worden die er beter op door het inademen van die stoffen?
Het concentratievermogen op school, wordt dit beter door meer vliegtuiglawaai?
Wil Apeldoorn zijn burgers bovenstaande bieden!
Gemeente Apeldoorn is groot aandeelhouder en geeft veel Apeldoornse subsidie aan het vliegveld om deze in stand te houden. Weten de burgers dat?
Natuurlijk bestaat vliegveld Teuge al lang maar in eerste instantie alleen als zweefvliegveld en voor wat kleinere propellervliegtuigen en een parachutistenclub. Jaarlijks neemt het vliegverkeer echter toe en nu wil B.V. Vliegveld Teuge zelfs grotere straalvliegtuigen en meer vliegbewegingen.
Wordt er straks ook ’s avonds gevlogen om meer omzet te halen en de nachtrust van de Apeldoorners dan?
SP-Apeldoorn gaat meer onderzoek doen naar de handel en wandel van vliegveld Teuge en gemeente Apeldoorn.

Zie onderstaand ingekort stukje van Platform Vlieghinder Teuge met meer informatie.

BEPERK DE OVERLAST VAN VLIEGVELD TEUGE!

Het is zaterdagochtend, één minuut over negen. Het eerste, lawaaierige vliegtuig komt over. En dan een tweede, derde, vierde totdat het ’s avonds acht uur is. Eindelijk rust.
Helaas begint de ellende zondagochtend opnieuw, dit keer om één minuut over tien.

Op zaterdag en zondag wordt een groot gebied van Apeldoorn tot Deventer en van Zutphen tot achter Vaassen verpest door het lawaai van recreantenvliegers. Mensen die vliegen of parachutespringen als hobby hebben. Deze ‘pretherrie’ wordt in Apeldoorn vooral uitgestort over de inwoners van Osseveld-Oost, Woudhuis, Zevenhuizen, Anklaar, Kerschoten, Beemte-Broekland, het Loo en Berg en Bos. Maar ook de nieuwe wijk Zuidbroek zal getroffen worden. Is het niet door de propellers, dan wel door de straalvliegtuigen, die zoveel snelheid hebben dat zij Apeldoorn niet kunnen vermijden. En dat terwijl de gemeenteraad heeft beloofd dat Zuidbroek de stilste en groenste wijk van Apeldoorn zou worden.

De vereniging Platform Vlieghinder Teuge, opgericht in februari 2009, wil dat de politiek in Apeldoorn hier iets aan doet. Als eigenaar van het vliegveld (54% van de aandelen) is Apeldoorn medeverantwoordelijk voor deze geluidsoverlast en voor de enorme uitstoot van CO2 door het vliegverkeer. Hoe valt dit milieuvervuilende bedrijf te rijmen met het streven van Apeldoorn om een duurzame, CO2-neutrale gemeente te zijn?

Menno Tiebout
Voorzitter Platform Vlieghinder Teuge

Voor meer informatie:
www.platformvlieghinderteuge.nl
info@platformvlieghinderteuge.nl

U bent hier