h

Waar blijven de daden die structureel bijdragen aan beter onderwijs

5 november 2019

Waar blijven de daden die structureel bijdragen aan beter onderwijs

Foto: SP

Persoonlijk ben ik het beu om uit Den Haag te horen dat mijn baan zo ontzettend belangrijk is. Dat weet ik zelf ook wel. Ik zou zo graag andere geluiden uit Den Haag horen: namelijk die van daden die structureel bijdragen aan beter onderwijs en het werk van al die juffen en meesters makkelijker maakt. Kost dat geld? Ja, dat kost veel geld. Maar het lijkt me toch dat onze jeugd dat waard is… 

Het is typisch voor hoe er omgegaan wordt met het onderwijs. Ondanks krimpende budgetten en een sterk verhoogde werkdruk blijven de juffen en meesters plichtsgetrouw hun werk doen. En het is deze houding waar politici vrolijk fluitend (of gespeeld ernstig kijkend) misbruik van maken. Diep in hun hart weten ze toch wel dat wij onderwijzers alsnog aan de slag gaan en de schouders eronder zetten.

Dat doen we omdat we niet willen dat de kinderen lijden onder een situatie waar zij part noch deel aan hebben. Dus dan moet er wel echt iets aan de hand zijn als we gaan staken. Als we er bewust voor kiezen datgene wat we het liefst doen, les geven, onderbreken om duidelijk te maken dat het zo niet verder kan. Niemand doet dit met plezier, maar de regering laat ons geen andere keuze.

De regering heeft nu over haar hart gestreken en eenmalig 460 miljoen euro toegezegd. Dit lijkt veel geld, maar komt nog niet eens in de buurt van een oplossing. Het is een pleister voor het bloeden, maar het bloeden gaat nog keihard door. Het is alsof je dringend 50.000 euro nodig hebt en een kennis van je geeft je 10 euro. Fijn, maar het helpt natuurlijk voor geen meter. Het leek er even op dat de bonden hier wel genoegen mee namen, maar gelukkig zijn ze tot inkeer gekomen. Er zijn namelijk structureel miljarden nodig. Het onderwijs in Nederland dreigt helemaal vast te lopen, maar in plaats van hier echt werk van te maken stopt het kabinet af en toe een extra zakcentje toe.

Ik als leraar ben het zat om te moeten werken in een sector die stelselmatig te weinig steun ontvangt van de politiek. Het is tijd dat politiek Den Haag haar woorden omzet in daden, het is tijd dat we niet meer de straat op hoeven voor beter onderwijs, het is tijd voor rechtvaardigheid.

 

Thomas Roode
Leraar en SP lid

Reactie toevoegen

U bent hier